Ghiduri, Știri

Antivirus gratuit sau cumpărat

calculator virusat

Antiviruși gratuiți devin mai buni și mai buni pe zi ce trece, dar același lucru se întâmplă și cu cei care trebuie cumpărați. În acest articol, voi face o comparație între antiviruși gratuiți și cei cu plată, premium. Pentru a-ți răspunde la eventuala întrebare, de ce ai nevoie de un antivirus, verifică articolul anterior.

Antivirusul gratuit

Acest antivirus este suficient de puternic pentru protecția de bază a calculatorului tău și pot aminti antivirusul implicit de la Windows 10 și Windows 11 numit Microsoft Defender/ Security care vine deja instalat cu sistemul de operare. Un alt antivirus gratuit popular este și cel de la Avast.

De la un antivirus gratuit, te poți aștepta să te ajute la următoarele:

  1. Detectare și înlăturare viruși de tip malware: Atenție, nu orice tip de virus poate fi detectat de un antivirus gratuit. Cei de tip malware, mai ales, pot fi mai ușor de detectat și ștersi atât de pe calculator, cât și de pe dispozitivele mobile fie ca vorbim de Android sau iPhone.
  2. Prevenirea infecțiilor cu malware. Majoritatea antivirușilor gratuiți monotorizează în timp real și mereu când dispozitivul tău este deschis în căutarea virușilor.
  3. Protecția împotriva atacurilor de tip pishing sau pharming unde sunt folosite adrese de email și site-uri false, dar care sunt similare sau identice cu a unor branduri, bănci, magazine și așa mai departe.

Antivirusul cumpărat

Un antivirus cumpărat este mult mai rapid și bine pus la punct. Acesta este un antivirus premium și pe lângă ceea ce face un antivirus gratuit, te ajută și la:

  1. Blocarea accesului nesolicitat la camera web, în special cele construite în laptopuri, o practică des utilizată de hackeri pentru a fura date și încălca confidențialitatea și intimitatea.
  2. Blocarea accesului nesolicitat la dispozitivul tău, fie că vorbim de calculator, laptop, tabletă sau telefon, o altă practică des folosită de hackeri pentru a strica dispozitivul tău, pentru a fura date și fișiere sau pentru a-l folosi pentru terțe atacuri și alte acțiuni dăunătoare.
  3. Protecție și siguranță în cazul utilizării programelor suspecte. Mulți antiviruși cu plată au funcția sandbox unde poți deschide un program nou instalat care pare să fie suspect de virus, fără să îți afecteze fișierele și informațiile reale pe care le ai pe dispozitivul tău.
  4. Ștergerea permanentă a fișierelor senzibile, cum sunt cele pe care implicit le arunci în coșul de gunoi (Recycle Bin) în Windows. Mulți antiviruși distrug aceste fișiere care să nu poată fi recuperate nici de specialiști.
  5. Actualizări automate a programelor cele mai populare de pe calculatorul tău se pot face tot printr-un antivirus, astfel primești cele mai noi actualizări de securitate pentru programele respective.
  6. Păstrarea parolelor și a fișierelor favorite în siguranță.
  7. Protecție împotriva Spam-ului.
  8. Protecție adițională pentru copii.
  9. Firewall personal.
  10. Suport direct de la dezvoltatorul antivirusului.
  11. Toate punctele de la antivirusul gratuit sunt mult mai actualizate și mai bine implementate.

Care antivirus îți trebuie ție?

Pentru început, trebuie să ții cont de nevoile tale.  Teoretic, este cel mai bine să fi cât mai protejat de orice problemă ai. După care ține cont de sistemul de operare pe care dispozitivul tău funcționează. Dacă ai Windows sau MacOs, nu e chiar tot una, deși în magazinul nostru găsești licență fizică de Norton Antivirus care este potrivită și pentru Windows și pentru MacOs. La fel, aceeași discuție există și în cazul Android și iOS.

Verifică lista noastră de antiviruși mai jos:

Licență electronică prin email:

Licență fizică în cutie, livrare gratuită prin curier Sameday:

 

* unele imagini sunt preluate de pe site-ul kaspersky.com

Lasă un răspuns