Știri, Ghiduri

4 moduri prin care să verifici sănătatea hardului tău în Windows 11

computer hard disk

Dacă dorești să verifici cum stai cu hard disk-ul, există 4 modalități de verificare în Windows 11Nu uita că ai toate documentele, programele și fișierele pe hard și nu ar fi o idee rea să le pierzi brusc.

Verifică hard-ul pentru probleme

Windows 11 vine cu multe aplicații care pot aduna un număr necunoscut de probleme, de aceea, uneori, Microsoft revine cu actualizări pentru rezolvarea problemelor. Există însă soluții și programe din terțe părți care pot rezolva mai sigur și mai rapid problemele de hard disk. Noi am găsit 4 soluții, o parte manuale, o parte automate.

WMIC

Windows Management Instrumentation Command, prescurtarea de la WMIC, este o unealta care verifica si administrează procesele Windows. Pentru a începe verificarea urmărește instrucțiunile:

  1. Deschide meniul de Start și scrie command prompt.
  2. Alege din rezultate Command Prompt și deschide-l ca și administrator (click dreapta pe el și alege opțiunea corespunzătoare).
  3. Scrie wmic și apasă enter.
  4. În interfața WMIC scrie diskdrive get status și apasă enter, unealta va porni imediat, iar în câteva secunde va afișa și rezultatele.

wmic command prompt

 

CHKDSK

O alta unealtă din Command prompt este comanda CHKDSK care face exact ce spune și anume verifică hard-ul. Aceasta ia sector cu sector și marchează sectoarele cu probleme înainte de a încerca să salveze orice informație.

CHKDSK este disponibil în aproape orice versiune de Windows, inclusiv XP de exemplu.

Pentru a începe CHKDSK, trebuie să deschizi command prompt cu drepturi de administrator și să scrii Chkdsk /f. Vei fi întrebat dacă dorești programarea scanării hard-ului la următoarea pornire a calculatorului. Apasă Y și Enter pentru confirmarea programării.

chkdsk

Unealta de verificare direct de la producător

O altă opțiune este să folosești programul producătorului hard disk-ului tău. Cei mai mari producători de HDD sunt Western Digital, Seagate și Samsung. Asigură-te că ai descărcat și instalat driverele lor.

Dacă nu știi care este producătorul hard disk-ului tău atunci folosește Device Manager. Pentru a deschide Device Manager, deschide meniul Start și scrie device manager, după care deschide programul. Du-te la disk drivers si copiază numele producătorului și caută pe Google site-ul său.

Unelte profesionale

Există multe unelte descărcabile printre care si HDDScan care monitorizează și temperatura. HDDScan este un program gratuit. Un al doilea program recomandat este Hard Disk Sentinel, tot gratis, care verifică sănătatea hard-ului. Pentru început acesta testează, diagnostichează și apoi repară problemele apărute. Oferă statistici despre temperatură, rotație, puterea de citire și scriere. Are și o versiune plătită cu mai multe opțiuni.

* unele imagini sunt preluate de pe site-ul makeuseof.com

Lasă un răspuns