Windows 11, cel mai recent sistem de operare de la Microsoft, vine cu o mulțime de funcționalități și îmbunătățiri, dar și cu provocările sale în ceea ce privește optimizarea. Aici intervine SophiApp, un instrument puternic și flexibil, creat pentru a ajuta utilizatorii să își ajusteze și să își personalizeze sistemul Windows 11 pentru a obține performanțe maxime. În acest articol, vom explora modul în care SophiApp poate transforma experiența de utilizare a Windows 11, simplificând procesul de optimizare și oferind o suită de funcționalități care fac diferența între un sistem obișnuit și unul optimizat.
Avem în față un sistem Windows 11 proaspăt instalat, unde se poate observa un număr semnificativ de procese active în fundal, cuprins între 130 și 140. În acest ghid, vom demonstra cum se poate optimiza Windows 11 pentru a reduce acest număr la aproximativ 90 de procese sau chiar mai puțin, utilizând o singură aplicație gratuită.
Aplicația pe care o vom prezenta astăzi, deși ar fi fost ideal să fie inclusă nativ în pachetul Microsoft, este disponibilă pe GitHub sub numele de SophiApp. În acest articol, vom explora detaliat fiecare setare oferită de SophiApp și vom analiza impactul acestora asupra numărului de procese care rulează în fundal după aplicarea optimizărilor.
SophiApp poate fi descărcată de la adresa https://github.com/Sophia-Community/SophiApp. Este o aplicație portabilă, care nu necesită instalare; pur și simplu o descărcați, dezarhivați și rulați fișierul executabil. SophiApp este compatibilă atât cu Windows 10, cât și cu Windows 11, pentru mai multe versiuni.
Vom realiza aceste configurări pe Windows 11, versiunea 21H2. Pentru a descărca aplicația, accesați link-ul de mai sus, selectați “Latest” în partea dreaptă și descărcați fișierul SophiApp.zip. Salvați-l, dezarhivați-l pe desktop și rulați aplicația ca administrator.
Vom trece prin aproape fiecare categorie și subcategorie din aplicație, explicând funcționalitatea fiecărei setări și realizând optimizările în timp real pentru Windows 11. Desigur, utilizatorii pot alege și alte setări în funcție de preferințele lor.
Privacy (Confidentialitate)
- Recomandăm dezactivarea tuturor opțiunilor din acest meniu.
- Dezactivați The Telemetry Service.
- Setarea The OS level of diagnostic data gathering trebuie ajustată la Minimal.
- Windows Error Reporting poate rămâne activată, deoarece doar trimite erorile către Microsoft pentru analiză.
- Feedback Frequency trebuie setată pe Never.
- Debifați toate opțiunile la Diagnostic Data Updater.
- Setările suplimentare din acest meniu corespund setărilor din meniul Privacy Settings al Windows, iar modificările realizate prin SophiApp vor fi reflectate și în sistemul de operare.
După aplicarea acestor modificări, aplicația va solicita un restart, pe care îl puteți realiza la final, după completarea tuturor optimizărilor.
Personalization (Personalizare)
- În această secțiune, setările depind de preferințele personale, fără un impact semnificativ asupra resurselor.
- Puteți seta afișarea iconiței This PC pe desktop.
- Activați afișarea fișierelor și folderelor ascunse (Show hidden files, folders, and drives).
- Activați afișarea extensiilor de fișiere (Show the file name extensions).
- Dezactivați notificările Sync Provider în File Explorer, legate de OneDrive, pe care îl vom dezinstala.
- Mutați alinierea Taskbar în partea stângă.
- Dezactivați iconițele pentru Chat și Widgets din bara de activități.
- Setările de culoare pentru Windows și aplicații pot fi ajustate la modul Dark.
- Debifați opțiunea Add the “-shortcut” suffix pentru scurtături nou create.
După ce am dat apply, tema windows-ului și a aplicațiilor s-a mutat pe dark, apare folderul “This PC” pe desktop iar iconițele din bară s-au mutat în partea stânga.
System (Sistem)
- Storage Sense: Opțiunea de ștergere automată a fișierelor inutile poate fi activată, dar noi nu o vom utiliza acum.
- Activați afișarea codului de eroare la apariția unui Blue Screen of Death.
- Dezactivați Delivery Optimization pentru a primi actualizări doar de la serverele Microsoft.
- Din acest meniu se poate dezinstala OneDrive și instala ultima versiune de Microsoft Visual C++.
UWP Apps
- Această secțiune permite dezinstalarea aplicațiilor UWP preinstalate. Selectați aplicațiile nedorite și apăsați Apply pentru dezinstalare. Verificați după restart dacă toate aplicațiile au fost eliminate.
Games (Jocuri)
- Dezactivați Xbox Game Bar.
Scheduled Tasks (Activitati programate)
- Activați opțiunea Windows Cleanup.
Security (Securitate)
- Dacă utilizați Windows Defender, se recomandă activarea tuturor opțiunilor din acest meniu.
Context Menu
- Acestea sunt setările pentru meniul click dreapta. O opțiune importantă este activarea meniului clasic din Windows 10.
Settings (Setari)
- Aici se regăsesc setările generale ale aplicației SophiApp.
După restartul necesar pentru aplicarea modificărilor, numărul de procese active în fundal ar trebui să scadă la intervalul 90-100. Aceasta este o îmbunătățire semnificativă realizată cu ajutorul unei aplicații gratuite, care nu necesită instalare.
După parcurgerea tuturor setărilor și aplicarea modificărilor propuse prin intermediul SophiApp, sistemul Windows 11 nu doar că va funcționa mai eficient, dar va și consuma mai puține resurse, cu un număr redus de procese active în fundal. Această optimizare oferă un control extins asupra configurărilor sistemului, permițând utilizatorilor să ajusteze Windows 11 în funcție de nevoile lor specifice.
SophiApp demonstrează cum un instrument gratuit și ușor de utilizat poate transforma considerabil experiența de utilizare a Windows 11, oferind o performanță optimizată fără a sacrifica funcționalitatea. Această aplicație ar trebui să fie în trusa de instrumente a oricărui utilizator care dorește un sistem de operare personalizat și eficient. Cu doar câteva click-uri și un restart, ați reușit să aduceți îmbunătățiri notabile sistemului dvs., demonstrând că, uneori, soluțiile simple sunt cele mai eficiente.