A venit și anunțul oficial de la Microsoft că Windows 11 este disponibil pentru upgrade de la Windows 10 începând din 5 octombrie 2021. Prin urmare, cei care au Windows 10 Home vor putea face upgrade gratuit la Windows 11 Home, iar cei care au Windows 10 pro, varianta profesionistă cum îi spune și numele, vor putea face upgrade gratuit la Windows 11 Pro, mai ales dacă ai achiziționat o licență de pe acest site. Dacă te întrebi când mai exact vei putea face upgrade-ul, ei bine, nici Microsoft nu cred că știe. Ei spun că până la mijlocul lui 2022, toate dispozitivele cu Windows 10 care sunt și compatibile, vor primi gratuit Windows 11. Motivul enunțat pentru întârziere ar fi scăderea numărului de probleme apărute, cel puțin simultan, la actualizarea către noul sistem de operare.
Poți verifica dacă dispozitivul tău este compatibil fie printr-o unealtă dedicată numită PC Health Check fie dacă mergi la Start (steagul din stânga jos) și scrii updates după care apeși pe check for updates. Dacă la updates îți apare mesajul de mai jos, ca și în cazul meu, atunci totul este ok.
Ar trebui să faci upgrade la Windows 11?
Noul super sistem de operare vine cu câteva noutăți, printre care și designul mai contemporan, prezentate în articolul Windows 10: Actualizăre gratuită la Windows 11. Demn de menționat este funcția de multitasking îmbunătățită și oarecum împrumutată de la sistemele macOS și care cuprinde mai multe unelte care te ajută să te concentrezi mai bine pe munca ta.
O caracteristică nu prea reușită ar fi integrarea Microsoft Teams care ar trebui să fie echivalentul FaceTime de pe sisteme macOS. Acest tip de chat nu este prea popular și nici nu este implementat la fel de ok ca și FaceTime.
Deși ni s-a promis că Windows 11 va suporta direct aplicații Android, ei bine, această funcție nu este disponibilă la lansarea din 5 octombrie 2021.
Deci, ar trebui sa treci la Windows 11? Eu cred că nu este o actualizare esențială și îți recomand să mai aștepți. Este o vorbă mai din veche în lumea tehnologiei și anume:” Lasă-i pe alții să testeze în locul tău.” În ideea că orice este nou, că vorbim de telefoane, televizoare, calculatoare, programe sau sisteme de operare, este mai bine să fie testate de alții astfel încât să se găsească eventualele probleme la care apar și soluții oficiale fix pe când sistemul (în cazul nostru Windows 11) este stabil și îl poți instala fără griji. Să nu uităm de Windows 8, care a avut nevoie de o trecere la Windows 8.1 pentru a fi stabil și chiar funcțional.
Upgrade-ul în acest punct nu este pentru toată lumea, dar cine chiar vrea să testeze noul design și funcționalitățile pregătite pentru jocurile video si multitasking, poate să treaca la proaspătul sistem de operare.
Cum să treci la Windows 11 fără să mai stai la rând?
Repet, să nu uiți să testezi dacă calculatorul sau laptopul tău este compatibil cu Windows 11. După care poți urma pașii de mai jos dacă te grăbești și nu vrei să mai stai la rând:
- Navighează pe site-ul oficial Windows 11.
- Apasă butonul de Download Now de la secțiunea Windows 11 Installation Assistant.
- Pornește programul descărcat și apasă Accept and install după ce ai citit termenii și condițiile.
- Asistentul de instalare va porni instalatorul. Să nu te panichezi, s-ar putea să își dea singur restart dispozitivul pe care faci instalarea.
Viitorul lui Windows 10 și întoarcerea la el
Windows 10 va mai primi actualizări până la cel puțin 10 octombrie 2025. Dacă dorești să te întorci la Windows 10 după ce ai trecut la Windows 11 ai timp 10 zile după care va trebui să faci o reinstalare.
Pentru a te întoarce la Windows 10 după upgrade-ul la Windows 11 urmează urmatorii pași:
- Deschide Settings.
- Apasă pe System.
- Alege Recovery.
- Alege Go Back.
Cumpără acum Windows 10 pentru a beneficia gratuit de îmbunătățirea către Windows 11.
*o parte din imagini sunt preluate de pe https://us.cnn.com/