Știm deja cu toții că Windows 11 s-a lansat în 5 octombrie, adică aproape acum o lună. Pe lângă problemele deja găsite de utilizatorii casnici, dar și cei care sunt jucători sau folosesc sistemul de operare la birou, există și câteva funcții nu prea reușite în Windows 11. Pentru o parte din problemele menționate anterior, am revenit cu câteva posibile soluții, în acest articol voi prezenta 4 funcționalități nu prea plăcute în Windows 11.
De asemenea, am recomandat în mai multe articole să nu treceți încă la noul sistem de operare și să îi lăsați pe cei nerabdători să îl testeze înainte. Și eu am primit notificarea că pot face actualizarea la Windows 11 pe două laptopuri cam de o săptămână, dar nu voi face acest pas prea curând. Windows 11 este o amestecătură de funcții noi, design modern și probleme la anumite dispozitive vechi incompatibile fie că vorbim de calculatoare, laptop-uri sau camere web.
Meniu contextual scurtat
Microsoft întotdeauna a încercat să facă designul și experiența de utilizare a sistemelor sale de operare cât mai plăcută utilizatorului mai ales pentru cei care sunt atehnici. În Windows 11, meniul contextual atunci când dai click dreapta pe desktop a fost minimalizat având un număr mai mic de elemente. În Windows 10, când dădeai click dreapta pe un fișier aveai toate opțiunile de la toate programele instalate disponibile. În noul sistem de operare, vei observa ca numărul acestor opțiuni s-a redus la maxim 5 și nu sunt neapărat cele mai folositoare. Dacă chiar vrei sa vezi toate opțiunile din meniu trebuie să apeși fie pe Show more options fie pe combinația de taste Shift + F10.
De exemplu, după cum se poate vedea și în imaginea de mai sus, când se apasă un document tip .txt. nu apare opțiunea de al deschide cu editorul meu favorit de texte Notepad++. Este necesar cel puțin un click în plus pentru a putea vedea această opțiune împreună cu altele.
Dispariția meniului din File Explorer
În imaginea din dreapta, în colțul din stânga sus, se poate observa meniul din File Explorer cu elemente File, Home, Share și View. Acesta este ascuns în Windows 11.
Pentru a avea acces la acest meniu, trebuie să apeși butonul View după care să cauți opțiunea dorită.
Meniul de Start ocupă mai mult spațiu (prea mult?)
Meniul de Start ocupă acum cu aproximativ 100 pixeli mai mulți din spațiul monitorului. Dacă pe Windows 10 avem o mărime aproximativă de 648 pixeli pe 639 pixeli, în Windows 11 acesta ajunge la 645 pixeli pe 740 pixeli. Meniul a fost creat mai mult pentru a evidenția elemente din el și nu neapărat pentru a fi mai funcțional. În plus, numărul de iconițe disponibil este mai mic și dacă vrei să vezi toate programele instalate ai nevoie de încă un click. Comparația a fost făcute pe un dispozitiv a cărui rezoluție este de 1920 pixeli pe 1080 pixeli, unde Windows 11 a venit cu 22 de iconițe și Windows 10 cu 30 de iconițe sortate și alfabetic.
Nu se poate redimensiona și muta taskbar-ul
După ce ne-am obișnuit cu taskbar-ul din Windows 10 care este destul de similar cu versiunile anterioare din Windows 8.1 și Windows 7, în Windows 11 lucrurile s-au schimbat. Nu mai poti redimensiona taskbar-ul chiar dacă iconițele sunt mai mici sau mai mari.
Microsoft nu oferă nici un ajutor nici în mutarea taskbar-ului. Nu îl poți muta nici lateral și nici sus și chiar dacă folosești o soluție externă calendarul, notificările și meniul la volum rămân tot jos în dreapta.
* unele imagini sunt preluate de pe site-ul tomsharware.com