Ghiduri

Windows 11: 5 trucuri și sfaturi utile pe care vrei să le știi

5 trucuri in Windows 11

Momentan, Windows 11 poate fi instalat oficial ca și o actualizare la Windows 10. În plus, de pe site-ul dedicat noului sistem de operare se poate și descărca separat pentru a-l instala de la zero. Windows 11 și mai ales varianta Pro, la fel ca și Windows 10 Pro au multe secrete și câteva lucruri pe care ar trebui să le știi. Mai jos găsești lista cu 5 trucuri interesante și utile.

Sesiunile de Focus (Focus Sessions)

sesiunile de focus

 

Există anumite widget-uri care îți pot atrage atenția atunci când lucrezi sau când te joci. Windows 11 are o funcție nouă numită Focus Sessions care dezactivează notificările și orice widget-uri. Această funcție poate fi accesată din aplicația de alarme și ceasuri denumită Alarms & Clocks. Funcția se activează pentru minim 30 de minute și dacă o setezi pentru mai mult de 45 de minute, aplicația îți aduce aminte de o pauză de 5 minute.

 

Funcții de multitasking

functii de multitasking

 

Acest nou sistem de operare vine și cu îmbunătățiri pe partea de multitasking. Pentru început, ai funcția Snap Layouts care este accesibilă atunci când ești cu mouse-ul peste patratul de lângă x-ul unei ferestre, adică peste maximize. Odată ce ai selectat poziția dorită, funcția te lasă să aranjezi fereastră după anumite modele. Tot aici ai și funcția de Snap groups unde te întorci la grupul de ferestre disponibil în taskbar. Funcția suportă multi-display și posibilitatea de a schimba între fundalele desktopului.

De exemplu, dacă deconectezi laptopul tău de la un monitor extern, aplicațiile de pe acest al doilea monitor se vor minimiza și imediat cum reconectezi monitorul, ele se vor maximiza automat. Funcție care lipsește în Windows 10.

Vizualizarea bateriei

În Windows 11 poți să observi mai ușor performanța bateriei tale de pe calculator sau laptopul tău. Pentru a accesa aceste statistici trebuie să navighezi la Settings – System – Power & battery. Aici ai posibilitatea să vezi dacă o aplicație sau resursă a dispozitivului folosește prea multă putere. Poți să închizi aplicația respectivă. Tot aici ai acces și la clasicele planuri cum ar fi putere, setările de sleep și economisirea bateriei.

 

Meniul Start și Taskbar-ul

Windows 11 vine cu actualizări pe partea de meniu Start și partea de taskbar. Ți se dă impresia ca poți să le accesezi mai rapid cu mai puține click-uri. Start-ul este panoul de comandă centralizat pentru orice ai nevoie. Aici poți să și cauți tot ce vrei dintr-un singur loc fie că vorbim de elemente din PC sau lucruri de pe Internet. Designul este mai intuitiv și mai concentrat pe utilizator.

În plus vor fi disponibile mai multe scurtături pentru opțiuni privind stingerea, conexiunile la internet și multe altele.

 

Chat-ul de la Microsoft Teams

O noua funcționalitate în Windows 11 este partea de chat online de la Microsoft Teams prin care poți trimite texte sau să ai conferințe video sau audio. Poți chiar să sincronizezi contactele de pe telefonul tău cu această aplicație.

* unele imagini sunt preluate de pe site-ul slashgear.com

Lasă un răspuns